Νέο άδειο σπίτι. Από που ξεκινάμε; *Για τη Λία

vintage_country1Το ερώτημα του τίτλου, αν φτιάχνεις ή έχεις φτιάξει το σπιτικό σου, θα συμφωνήσεις πως δεν είναι φιλοσοφικό αλλά μια πραγματικότητα. Ακόμη κι αν έχεις σχεδιάσει τα πάντα από πριν στο μυαλό σου, αν έχεις μελετήσει με τις ώρες τα περιοδικά, το ίντερνετ, τη decofairy φυσικά (αν δεν παινέψουμε το σπίτι μας 🙂 ), όταν έρχεται η ώρα, πελαγώνεις, αναρωτιέσαι ποιο είναι το στυλ σου, αν θα γίνουν όλα όπως πρέπει, αν, αν, αν (σαν το ποίημα το Κίπλινγκ ακούστηκε αυτό). Στην κατηγορία αυτή βρίσκεται κι η Λία, που μου έστειλε το παρακάτω Mail:

Ανναστέλλα μου αγαπημένη,
Σε διαβάζω και σε θαυμάζω πολύ καιρό.

Συγχαρητήρια για τις όμορφες συμβουλές σου!
Χρειάζομαι την βοήθεια σου..

Πριν από ένα περίπου χρόνο απέκτησα το δικό μου σπίτι (5ετιας) 100τμ.
Όμως δεν ξέρω από που να ξεκινήσω να το διακοσμώ.
Το σπίτι είναι εντελώς άδειο, οι χώροι του είναι:
2 υπνοδωμάτια, ένα τεράστιο μπάνιο και σαλόνι-κουζίνα ενιαία. 70 τετραγωνικά μόνο το σαλόνι. Η κουζίνα είναι κάπως κρυφή.
Έχω τοποθετήσει στο ένα υπνοδωμάτιο το κρεβάτι μου και μια τηλεόραση και στο στο σαλόνι αγόρασα πρόσφατα την τραπεζαρία (χωρίς καρέκλες).
Και φυσικά έχω και τις απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές (κουζίνα,ψυγείο, πλυντήριο).
Αποφάσισα να ξεκινήσω από το σαλόνι. Στα σχέδια μου ειναι να φτιάξω τζάκι, μήπως πρέπει να ξεκινήσω από αυτό? 
Οι φίλοι μου λένε ότι απαραίτητος είναι ένας καναπές για να γεμίσει ο χώρος και να μην έχει αντίλαλο, μήπως όμως πριν τον καναπέ έχουν προτεραιότητα οι κουρτίνες και τα κουρτινόξυλα?
Δεν ξέρω ποιο ειναι το σωστό πρώτο βημα που πρεπει να κανω.. Θα ήθελα πολυ την γνώμη σου!!!
Έχω πάρει πολλές πληροφορίες από το internet, από βιβλία διακόσμησης και εκθέσεις σπιτιού που έχω πάει και έχω καταλήξει ότι το σπίτι των ονείρων που θα ήταν σε στυλ romantic και vintage country δηλαδή γήινα χρώματα (για αυτό διάλεξα και αυτή την τραπεζαρία).
Θα ήθελα να μου δώσεις τις συμβουλές σου.. πως να επενδύσω το τζάκι μου? Μάρμαρο? Πέτρα? Γύψινη κατασκευή?
Τι καναπέ να διαλέξω? Έχω αδυναμία στους γωνιακούς και τον εχω φανταστεί με πλάτη στη τραπεζαρία (όπως την εχω τοποθετήσει τώρα, δες φωτο) και φάτσα να βλέπει το μελλοντικό τζάκι.
Μήπως όμως του ταιριάζει απλός τριθέσιος με συνδυασμό μπερζέρα που αγαπώ πολύ?
Τους τοίχους τι χρώματα? Σκέφτομαι και την ταπετσαρία με φυσικά υλικά όπως για παράδειγμα τα τουβλάκια ή να κάνω πατητή τσιμεντοκονία.. είσαι υπέρ?
Τέλος την τραπεζαρία μου την εχω φανταστεί με καρέκλες με ψηλή πλάτη, συμφωνείς? Που μπορώ να βρώ?
 
Περιμένω με αγωνία τις συμβουλές σου..
 
Σε φιλώ και σε ευχαριστώ που με άκουσες.
lia (1) lia (2) lia (3)
 Όπως θα καταλαβαίνεις κι εσύ Λία, οι ερωτήσεις σου είναι πολλές, σημαντικές και καίριες και μέσα από ένα Blog είναι αδύνατο να απαντηθούν όλες. Ωστόσο, θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο για εσένα ώστε να γίνει μια αρχή.
Ξεκινάμε από τα κατασκευαστικά πριν προχωρήσουμε σε αγορές και λεπτομέρειες. Λέγοντας κατασκευές, εννοώ τα σταθερά κομμάτια που θα χρειαστούν, όπως το τζάκι, η επένδυσή του, τα βαψίματα. Αν η θέση του τζακιού είναι ήδη προγραμματισμένη τότε μία κάτοψη χωροθέτησης θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις ποιος είναι ο ιδανικός συνδυασμός επίπλων.
inspiration_board (1)Αντίστοιχα, αν η θέση του τζακιού δεν είναι συγκεκριμένη (λαμβάνουμε υπόψη την κατασκευή της οικίας, αν είναι σε τελευταίο όροφο, από που θα περάσει η καμινάδα ή αν καταλήξουμε σε τζάκι βιοαιθανόλης που δεν έχουμε περιορισμούς τοποθέτησης), τότε έχουμε τη δυνατότητα να ακολουθήσουμε τα γούστα και τα θέλω μας και βάσει αυτών να σχεδιάσουμε και να τοποθετήσουμε το τζάκι μας.
fireplace Σημαντικό είναι το ότι γνωρίζεις το στυλ που θέλεις να ακολουθήσεις. Αυτό σε βοηθάει στο να φτιάξεις έναν πίνακα έμπνευσης, έναν πίνακα καθοδήγησης και συνδυασμών. Το pinterest η αλήθεια είναι πως βοηθάει στο να κρατάς “ημερολόγιο” με οτιδήποτε βλέπεις και σου αρέσει.
Για να επιλέξεις χρώματα στους τοίχους, μια ιδέα για το τι θα ήθελες να βγάζει ο χώρος σου, χρειάζεται. Αφού σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις υλικά όπως ταπετσαρία ή πέτρα (δε συμφωνώ με την ταπετσαρία σε μορφή πέτρας, αν υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθεί φυσική ή τεχνητή διακοσμητική πέτρα), τότε ένα αρκετά ουδέτερο χρώμα, θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για όλους τους τοίχους ώστε να δεχθούν με ευκολία το πρόσθετο υλικό. Η απόφαση που πρέπει να παρθεί εδώ, είναι αν θα κινηθείς σε ψυχρούς ή θερμούς τόνους.
colorsΚι εδώ είναι που χρειάζεται μία γενική άποψη για το προς τα που θα κινηθούμε στα υφάσματα. Πατητή τσιμεντοκονία στους τοίχους δεν θα πρότεινα για το ύφος που θέλεις να δώσεις. Αν δεν εχεις φτιάξει την κουζινα σου, ίσως να το πρότεινα για τους πάγκους σου, με ντουλάπια σε country στυλ.
πατητη τσιμεντοκονια
Κι επειδή ρωτάς για κουρτίνες, θα σου πω ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι στην πρώτη σειρά η επιλογή τους. Αφού έχουμε ξεμπερδέψει με την επιλογή του τζακιού, μπορούμε να επιλέξουμε τα έπιπλα που θα εξοπλίσουν το χώρο μας. Αρχικά χρειάζονται οι σωστές διαστάσεις, κατόπιν το στυλ των επίπλων και τέλος τα υφάσματα σε καναπέδες και καρέκλες. Κι εδώ έρχονται κι οι κουρτίνες που είτε θα παίξουν σε ουδέτερους τόνους και στυλ είτε θα ακολουθήσουν τα χρώματα και το ύφος των υπολοίπων υφασμάτων.
inspiration_board (2)A, και τα φωτιστικά! Μην ξεχάσουμε τα φωτιστικά. Προσοχή μην παρασυρθείς από μοδάτες επιλογές και ξεφύγεις από το vintage που επιθυμείς.
lamps hanging-lights Τέλος, σχετικά με τις καρέκλες της τραπεζαρίας, αρχικά να πω ότι συμφωνώ απόλυτα με την ψηλή πλάτη.Τώρα όσο για το που θα βρεις, προσωπικά τις δίνω παραγγελία όπως και ό,τι καναπέ χρειάζεται ο πελάτης, ώστε να πετύχω τις διαστάσεις και το αποτέλεσμα ακριβώς που θέλω με το ύφασμα που ταιριάζει για τον κάθε χώρο.
vintage chic
Κλείνοντας, θα σε παρότρυνα να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό για να σε καθοδηγήσει για τη λειτουργικότητα και την αισθητική του χώρου σου, αφού βρίσκεσαι σε τόσο πρωταρχικό στάδιο. Παίρνεις προσφορές κι αποφασίζεις πως προχωράς. Και πίστεψέ με, από πείρα σου λέω πως τα χρήματα που δίνεις  τα γλιτώνεις και με το παραπάνω, από τις επιλογές που θα κάνεις και τα λάθη που γλιτώνεις, έχοντας μία βοήθεια.
Τα φιλιά μου,
Decofairy
fairy-new

11 thoughts on “Νέο άδειο σπίτι. Από που ξεκινάμε; *Για τη Λία

 1. Τι όμορφες προτάσεις και εικόνες. Θα μου άρεζε πολύ να δω σε έναν τόσο μεγάλο χώρο πέτρα και φυσικά υλικά και γενικά πράγματα που θα δώσουν “υφή” . Καλή επιτυχία στη Λία. Το σπίτι της νομίζω΄οτι είναι ότι πρέπει για να μετατραπεί σ΄’ενα πολύ όμορφο σκηνικό. Καλημέρα!

  1. Συμφωνω κι εγω με τα φυσικα υλικά. Θα ζεστάνουν πολυ το χώρο 😉 την καλησπερα μου 🙂

 2. Το mood board που προτεινεις αναστελλα ειναι ονειρεμενο αλλα τι γινεται με αυτο το μπεζουλι-με μαυρο αρμο-πλακακι που χαλαει ολο το καδρο;;;

  1. Κατερίνα, ειναι φυσικό οταν βλέπεις έναν άδειο χώρο, το μάτι σου να πηγαίνει στο δαπεδο. Φωνάζει σε έναν άδειο χώρο. Μόλις ομως μπουν επιπλα, χάλια, κουρτίνες κλπ. Η φωνή του δαπέδου θα εξασθενίσει τοσο που ουτε κάν θα το προσεχεις. 😉

 3. Υπεροχες οπως παντα οι ιδεες της Ανναστελλας ! Ομως αγαπητη Λια εχεις μπροστα σου δρομο μακρυ και δυσκολο!! Τι να διαλεξεις τι να συνδυασεις που να ψαξεις με ποιους θα συνδυαλαγεις;;;;; Εγω θα σου ελεγα να εχεις μια πιο στενη και υπευθυνη βοηθεια απο την Ανναστελλα για να απαλλαχτεις απο οοοολα αυτα και να εισαι συγουρη οτι το αποτελεσμα θα σε δικαιωσει γλυτωνοντας χρηματα χρονο και ταλαιπωρια!!!(παθουσα και μαθουσα γαρ) !!! Σε οτι αποφασισεις καλη επιτυχια!!!

  1. Ευχαριστω για την “προώθηση” Εφη 🙂 ´Ασχετα αν θα ειμαι εγω ή καποιος άλλος, σιγουρα δεν θα το μετανιώσει η Λια αν ζητήσει υποστήριξη

 4. Πολύ ωραίες οι ιδέες της Ανναστέλλας και όπως πάντα άκρως βοηθητικές. Η αλήθεια είναι πως Λία έχεις όντως πολύ δρόμο μπροστά σου και ένας ειδικός θα σε γλιτώσει από λάθη, κόπο και χρόνο. Στο λέω κι εγώ που κοντεύω να κλείσω ένα χρόνο στο σπίτι μου κι ακόμα δεν έχουμε τελειώσει. Πάντως σαν συμβουλή. Αν δεν επιλέξεις τη βοήθεια ενός ειδικού και το κάνεις μόνη σου, να μην βιαστείς για τίποτα και φτιάξε το σπίτι βήμα-βήμα, κομμάτι-κομμάτι, πάρε το χρόνο σου. Αυτό βοηθάει πάρα πολύ στο να αποφύγεις λάθη αγοράζοντας πολλά αντικείμενα μαζεμένα. Βλέπεις το χώρο που φτιάχνεται σιγά σιγά και εντοπίζεις τι σου αρέσει και τι όχι, π.χ. το νιώθεις ψυχρό, το εμπλουτίζεις σιγά σιγά με κάτι ζεστό. Έχω το ίδιο πλακάκι και λευκούς τοίχους. Θα χρειαστείς χρώμα και “τέχνη” στους τοίχους. Ανέτρεξε σε προηγούμενες αναρτήσεις της Ανναστέλλας και θα καταλάβεις. Καλή επιτυχία!

  1. Εχεις απόλυτο δικιο με το θεμα του χρόνου Άννυ. Ειναι σημαντικό να μας μιλάει ο χωρος μας και να μη βιαζόμαστε 😉

 5. Σας ευχαριστώ πολύ! Ανναστέλλα μου σε ευχαριστώ ιδιαίτερα για τις συμβουλές σου! Θα ξεκινήσω με την τελευταία, θα επικοινωνήσω μαζί σου για να με καθοδηγήσεις στο να πραγματοποιήσω το “σπίτι των ονείρων μου!” <3

  1. Θα είναι χαρά μου Λια να συνεργαστούμε, αλλα οπως και να’χει εγω θα ειμαι εδω να βοηθήσω 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.