Αν είσαι γονιός, σίγουρα το όνομα Μαρία Μοντεσσόρι, κάτι σου λέει. Ξέρεις όμως ακριβώς ποια ήταν και τι πρέσβευε; Και τι σχέση έχει η Μοντεσόρι σε ένα blog διακόσμησης;

Η Μαρία Μοντεσσόρι, Ιταλίδα παιδίατρος, ψυχολόγος, παιδαγωγός, έγινε γνωστή για την βασική της ιδέα να μεγαλώνουν ανεξάρτητα παιδιά. Για την ίδια και το έργο της, θα σε παροτρύνω να ανατρέξεις εδώ για να προχωρήσω στο διακοσμητικό-οργανωτικό κομμάτι.


Επιγραμματικά θα σου πω πως η βασική αρχή σχεδιάζοντας ένα μοντεσσοριανό βρεφικό-παιδικό δωμάτιο, είναι οτιδήποτε υπάρχει σε αυτό, να είναι προσβάσιμο από το παιδί και να το εξιτάρει να λειτουργεί αυτόνομα. Παρακάτω θα σου δώσω μία λίστα καθοδήγησης για να κάνω την οργάνωση του δωματίου, που πιθανόν  να ετοιμάζεις εσύ ή μία φίλη σου, ευκολότερη.


*Στρώμα στο πάτωμα αντί κούνιας.
Σκοπός είναι, το παιδί να μπορεί να κατεβαίνει από το κρεββάτι του, χωρίς να χρειάζεται βοήθεια. Μπορείς να συμπληρώσεις με μία ξύλινη κατασκευή ή ακόμη καλύτερα και πιο πρωτότυπα, με ένα teepee-bed (πατέντα της Teepeelicious, να τα λέμε κι αυτά 😉 )

source

*Χαλί, μοκέτα, μαξιλάρια.
Το παιδί που ζει σε ένα μοντεσοριανό δωμάτιο, πριν ακόμη περπατήσει, θα συρθεί και θα κατέβει από το στρώμα του για να κινηθεί προς τα παιχνίδια του. Σημαντικό είναι, να βρεθεί σε ένα μαλακό δάπεδο.

source

*Καθρέπτης από άθραυστο υλικό, τοποθετημένος χαμηλά.
Το παιδί, τα πρώτα 6 χρόνια της ζωής του, δομεί το εγώ του. Εσωτερικά μεν, αλλά απαραίτητο κρίνεται να αναγνωρίζει από νωρίς και την εξωτερική του εικόνα. Από όταν είναι δε μηνών ακόμη, ο καθρέπτης είναι από τα πιο ενδιαφέροντα “παιχνίδια” για το μωρό που βλέπει απέναντί του τις κινήσεις που το ίδιο κάνει.

source

*Ασπρόμαυρα κάδρα στον τοίχο, χαμηλά.
Τοποθετούμε ασπρόμαυρα κατά βάση prints, ώστε το μωρό να εξασκήσει την όρασή του. Είναι γνωστό πως τον πρώτο χρόνο του, το μωρό μας εξασκεί συνεχώς την όρασή του. Έτσι, βοηθάει να ξεκινήσουμε με ασπρόμαυρα απλά σχέδια και οσο μεγαλώνει να τα αντικαθιστούμε με άλλα έγχρωμα.
Μία εύκολη λύση για να το πετύχετε χωρίς έξοδα, κόπο και κίνδυνο, είναι τα εκτυπώσιμα, κολλημένα με washi tape στον τοίχο. Στην πορεία αλλάζετε prints και ύψος τοποθέτησής τους ενώ όταν ξεκινήσει το παιδί σας να δημιουργεί τα δικά του έργα τέχνης, αυτός είναι ένας καλός τρόπος έκθεσής τους. Τους αρέσει να θαυμάζουν τις δημιουργίες τους άλλωστε.

*Ράφια χαμηλά.
Όπως και ο καθρέπτης και η τέχνη που αναφέραμε πιο πάνω, έτσι και τα ράφια για τα βιβλία, πρέπει να είναι προσβάσιμα και με το εξώφυλλό τους, διακριτό. Σε εκείνο το σημείο, ένα μαξιλάρι δαπέδου, ένα πουφ ή ένα πολυθρονάκι, θα το μάθει την έννοια του χώρου ανάγνωσης, κάτι που θα το βοηθήσει αργότερα στη συστηματική μελέτη. Σημαντικό να δημιουργούμε ερεθίσματα για ανάγνωση και μάθηση από μικρή ηλικία.


source

*Παιχνίδια σε καλάθια, χωρισμένα ανά είδος.
Ο λόγος που χαρίζουμε τα παιχνίδια; Η έννοια της οργάνωσης από την παιδική ηλικία, που θα δώσει γερές βάσεις για την υπόλοιπη ζωή του. Άλλωστε, κι εμάς δεν μας αρέσει να ψάχνουμε π.χ. ένα μαρκαδόρο σε ένα συρτάρι που έχει μέσα ανακατεμένα χαρτιά, μολύβια, μαχαιροπήρουνα, εργαλεία, καλλυντικά κ.ά. Γιατί να ευχαριστεί λοιπόν ένα παιδί, να ψάχνει τα αυτοκινητάκια του ανάμεσα σε κομμάτια από παζλ, τουβλάκια, μπάλες, κούκλες, κλπ;
[βρες τη μεγαλύτερη ποικιλία σε καλάθια παιχνιδιών, εδώ]

source
*Μία teepee κρίνεται απαραίτητο στοιχείο στο μοντεσοριανό δωμάτιο.
Είναι ο ιδανικός χώρος για να κρυφτεί, να βρει την ιδιωτικότητά του, να φτιάξει με τη φαντασία του κόσμους μαγικούς, μοναδικούς.
Και φυσικά δεν χρειάζεται να πούμε που θα βρεις τις καλύτερες, ωραιότερες και φτιαγμένες αποκλειστικά για τον μικρό σου θησαυρό. Οι teepeelicious είναι οι πρώτες Ελληνικές χειροποίητες παιδικές σκηνές που σου δίνουν τη δυνατότητα να τη δημιουργήσεις βάσει του γούστου σου.


Ανάλογα την ηλικία και καθώς το παιδί μεγαλώνει μέσα στο χώρο του, κάνουμε και τις απαραίτητες μετατροπές.

*Κρεμάστρα για  ρούχα.
Μία ανοιχτή σε θέα κρεμάστρα, όπου μπορούν να βρίσκονται επιλεκτικά τα ενδύματα 2-3 ημερών, θα βοηθήσει το νήπιο να επιλέγει, να συνδυάζει και να ντύνεται μόνο του. Αυτή η καθημερινή πράξη, το βοηθάει να κάνει ακόμη ένα βήμα προς την αυτονομία του, ενώ παράλληλα θα μειώσει τον χρόνο προετοιμασίας για το σχολείο, χαρίζοντάς σου μερικά πολύτιμα λεπτά να ετοιμάσεις το πρωινό του, την τσάντα του ή να ετοιμαστείς κι εσύ η ίδια / ο ίδιος.
source

source

*CD Player στη μουσική γωνιά.
Μπορείτε να διαμορφώσετε γωνιά μουσικής με ένα από τα καλάθια παιχνιδιών να φιλοξενεί τα παιδικά μουσικά όργανα. Εκεί, ένα cd player με μπαταρίες, θα συνοδεύει το παιχνίδι με την κατάλληλη μουσική, κλασική κατά προτίμηση. Υπάρχουν πολλά παιδικά cd players με μεγάλα κουμπιά ειδικά για τα παιδικά χεράκια. Επίσης, υπάρχει μεγάλη συλλογή από Lullabies βασισμένα σε κλασικά κομμάτια.
sourceΤέλος να σημειώσω, πως πέρα από το προετοιμασμένο περιβάλλον για τη μέθοδο Μοντεσσόρι, που αναλύσαμε παραπάνω, μπορείς και οφείλεις, να μεταφέρεις τη φιλοσοφία και στις καθημερινές απλές λειτουργίες: Από την κουζίνα και την προετοιμασία του φαγητού και το στρώσιμο του τραπεζιού, έως τη γενική καθαριότητα, το ντύσιμο, το πότισμα και την υγιεινή του.
Θα χαρώ να διαβάσω την άποψή σου σχετικά και αν βρήκες ενδιαφέρον αυτό το άρθρο, μοιράσου το!

Τα φιλιά μου,
Decofairy

Please follow and like us: