Κουρτίνες:Το ντύσιμο του σπιτιού μας.

Τόσα ποστ, κι έχω παραλείψει να αναφερθώ στις κουρτίνες και γενικότερα στο ντύσιμο του σπιτιού! Μετά από παρότρυνση των φιλενάδων μου, σκέφτηκα να ξεκινήσω μία σειρά από posts για το θέμα αυτό, γιατί αντιλαμβάνομαι πως είναι μεγάλος μπελάς για πολλούς από εμάς και πρέπει να μπουν όλα σε μία σειρά πριν ξεκινήσουμε να επιλέγουμε τις κουρτίνες μας. Ξεκινάμε από τα τεχνικά,  ώστε να μην έχουμε καμία απορία όταν προχωρήσουμε σε αισθητικές λεπτομέρειες…

Λέξεις γνωστές και άγνωστες κατακλύζουν τον κόσμο των συστημάτων σκίασης (για να ακριβολογούμε, αφού δεν θα αναφερθούμε μόνο σε κουρτίνες): Ρόμαν, στόρια, ρόλερ, πάνελ, περσίδες,  λινά, μεταξωτά, βαμβακερά, πολυέστερ, Αμπράζ, χουκς, πιάστρες, κορδόνια, τρέσες, τρίπτυχο, ποτηράκι, τούνελ, θηλιές, φάσες… Πολλοί τα αγνοούν, θέλοντας να προσδώσουν ένα μίνιμαλ ύφος στο χώρο τους… Λάθος! Όπως  μία γυναίκα, που όσο όμορφη και να είναι, όσο υπέροχο σώμα κι αν έχει, αν δεν ντυθεί κατάλληλα δεν θα  αναδείξει τα χαρίσματά της, έτσι και με την κατοικία μας. Όσο καλή αρχιτεκτονική και όσο καλή διαρρύθμιση  κι αν  έχει, αν δεν μπει και η τελευταία πινελιά της κουρτίνας, θα είναι απλά χώροι χωρίς χαρακτήρα. Το ερώτημα όμως που έρχεται εδώ, είναι πως επιλέγουμε κουρτίνες… ή καλύτερα σκίαστρα;;; Τι  ραφή να προτιμήσουμε, πόσο πυκνή να είναι η ύφανση του υφάσματος, πόση σούρα να έχει η πιέτα, και αν δεν συμπαθούμε διόλου τις κουρτίνες, τι  κάνουμε ώστε να μη θυμίζει ιατρείο ή γραφείο το δωμάτιο στο οποίο τοποθετήσαμε στόρια; Ας  πάρουμε τα θέματα  ένα ένα  …

  • Χώροι που λούζονται στο φως και τα ανοίγματά τους δεν έχουν παντζούρια. Τι να προσέξουμε;

 α. υφάσματα που δεν καταστρέφονται από τον ήλιο,

β. φόδρα εφόσον αρμόζει στο ύφασμα και τη ραφή της επιλογής μας,

 γ. φόδρα black out αν θέλουμε  απόλυτη συσκότιση,

 δ. διπλή κουρτίνα (εσωτερική και πλαϊνό/ά) ώστε να διατηρούμε φως και  να κρατάμε μακριά τα αδιάκριτα βλέμματα  αλλά και να συσκοτίζουμε όποτε το επιθυμούμε,

ε. συνδυασμό στορ με κουρτίνα

στ. ρόμαν (*) που διατηρούμε στο ύψος που θέλουμε ώστε να περνά το φως και να μην μας βλέπουν

  • Έχουμε παράθυρο …τι επιλέγουμε;

Η τέλεια λύση είναι το ρόμαν(*). Αν σας φαίνεται ένα απλό τεντωμένο πανί, έχετε τις εξής προτάσεις:

α.  παίξτε με το τελείωμά του, δημιουργώντας  σχήμα (αυτό είναι ιδανικό για κλασσικούς χώρους).

β. χρησιμοποιήστε στο τελείωμα τρέσες από χάντρες, πούπουλα, δέρμα, ρέλι διαφορετικού χρώματος.

γ. επιλέξτε φάσες σε χρώμα που κάνει αντίθεση, για το κάτω μέρος του ρόμαν, ή ακόμη και στα πλάγια.

δ. συνδυάστε στο κάτω μέρος τρουκ και περάστε κορδέλα από άλλο ύφασμα.

ε. επιλέξτε υφάσματα με σχέδια που θυμίζουν πίνακα και όχι κουρτίνα.

Το ρόμαν(*), καλό είναι να το αποφεύγουμε σε μπαλκονόπορτες συχνής χρήσης, διότι δεν είναι ιδιαίτερα εύχρηστο το ανέβασε-κατέβασε για να βγεις έξω. Το ίδιο ισχύει και για τα στόρια.

Άλλη λύση για τα παράθυρα είναι τα στόρια και κατά προτίμηση τα ξύλινα, ώστε να κυριαρχεί ένα ζεστό αποτέλεσμα. Αποφεύγουμε τις κοντές κουρτίνες, κι αν δεν γίνεται διαφορετικά, επιλέγουμε ένα διακοσμητικό τέρμα στην κουρτίνα μας π.χ. τρέσα με χάντρες ή ένα κυματιστό τελείωμα.

  • Ποιο είναι το ιδανικό ύψος για να κρεμάσουμε τις κουρτίνες μας;

Α. Αν δεν έχουμε κάποιον συγκεκριμένο περιορισμό, όπως  δοκάρι, γυψοσανίδα, παροχή ρεύματος, τοποθετούμε το σιδηρόδρομο μας στο μέσο ύψος μεταξύ του παραθύρου και του ταβανιού.

Β. Σε ιδιαίτερα χαμηλοτάβανα σπίτια, τερματίζουμε το σιδηρόδρομο στο ταβάνι, ώστε να δώσουμε ύψος στο δωμάτιο.

Γ. Τα ρόμαν(*), τοποθετούνται σε ύψος τόσο ώστε όταν μαζεύονται, αν ανοίγει το παράθυρο.

  • Υπολογισμός διαστάσεων

Για να υπολογίσουμε τις διαστάσεις της κουρτίνας μας, ξεκινάμε από τη  σωστή μέτρηση του κουρτινόξυλου. Μετράμε από άκρη σε άκρη, μαζί με την κάσα. Κατόπιν, προσθέτουμε 15-20 εκατοστά  για κάθε πλευρά. Αυτό βέβαια σε περίπτωση που έχουμε το περιθώριο.

*Υπάρχει περίπτωση πολύ κοντά στο παράθυρο να υπάρχει καλοριφέρ, ή πρίζες  και διακόπτες που δεν θέλουμε να καλύψουμε με την κουρτίνα. Τότε, ανάλογα με το περιθώριο που έχουμε στην πλευρά με το «εμπόδιο» άλλο τόσο προσθέτουμε και στην άλλη πλευρά. Αν π.χ. από την κάσα ως το καλοριφέρ μας έχουμε 8 εκατοστά, προσθέτουμε άλλα τόσα και για την άλλη πλευρά.

Ανάλογα με τις διαστάσεις του σιδηροδρόμου μας, υπολογίζουμε από 2 έως 3 φορές επιπλέον για να βρούμε πόσο ύφασμα χρειαζόμαστε. Προτιμήστε αναλογία 1:2,5 για το επιθυμητό αποτέλεσμα… ούτε φτωχό ούτε υπερβολικό.

Το ύψος, καλό είναι να υπολογιστεί έτσι ώστε να «πατάει» ελαφρά η κουρτίνα στο πάτωμα. Αν έχουμε διπλή κουρτίνα, η εξωτερική (πλαϊνό) πρέπει να είναι 1 εκατοστό πιο μακριά ώστε να καλύπτει την εσωτερική στο σημείο που εφάπτονται. Ιδανικότερη μέτρηση γίνεται εφόσον έχουν τοποθετηθεί πρώτα οι μηχανισμοί μας.

Η επιφάνεια που είναι «ιδανική» να καλύπτουν τα πλαϊνά μας, είναι τα 2/3 του συνόλου.Σε ρόμαν παραθύρου, υπολογίστε περίπου 15 εκ. περισσότερο ύψος, ώστε ακόμη κι όταν  τα έχετε  κατεβασμένα, να υπάρχει έστω μία «δίπλα», ώστε να μη ν δείχνει ένα τεντωμένο πανί. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα πόμολα του παραθύρου. Πολλές φορές στο ανέβασμα, το ρόμαν «σκαλώνει» στο πόμολο, με αποτέλεσμα να χαλάει η ρύθμισή του.

 

  • Ραφές

Τις ραφές  τις ξεχωρίζουμε σε τρέσες και χειροποίητες . Φυσικά οι χειροποίητες είναι πολύ πιο ακριβές, αλλά το αποτέλεσμα σας δικαιώνει. Σε έτοιμες τρέσες, βρίσκουμε μεγάλη ποικιλία: Κλασσική τρέσα σε διάφορα φάρδη, Τρίπτυχο(Αμερικάνικη),  Σφηκοφωλιά, Διπλόπιετο, Πολύπιετο, Ρόμβος, κ.ά.

Σε χειροποίητες, διακρίνουμε το τρίπτυχο, το ποτηράκι, τα τρουκς, θηλιές, τούνελ, κορδελάκια, κουφόπιετα και πολλά ακόμη σχέδια, τα οποία συνεχώς εξελίσσονται.

(*) Το ρόμαν, συνηθίζεται να αναφέρεται ως “πακέτο” στη Β.Ελλάδα, επειδή διπλώνει, ανεβαίνοντας.

Δείτε κι εδώ:

Κουρτίνες: Στυλ & χώρος (Σαλόνι)

Κουρτίνες:Στυλ & χώρος (Υπνοδωμάτιο)

Δαντέλα η ρομαντική

Δίχτυα, αλλιώτικα από τ’άλλαтакимстоимость обслуживания расчетного счетаhttp://www.english-russian-translations.com/chemical-translation.html

2 thoughts on “Κουρτίνες:Το ντύσιμο του σπιτιού μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.