vintage_country1Το ερώτημα του τίτλου, αν φτιάχνεις ή έχεις φτιάξει το σπιτικό σου, θα συμφωνήσεις πως δεν είναι φιλοσοφικό αλλά μια πραγματικότητα. Ακόμη κι αν έχεις σχεδιάσει τα πάντα από πριν στο μυαλό σου, αν έχεις μελετήσει με τις ώρες τα περιοδικά, το ίντερνετ, τη decofairy φυσικά (αν δεν παινέψουμε το σπίτι μας 🙂 ), όταν έρχεται η ώρα, πελαγώνεις, αναρωτιέσαι ποιο είναι το στυλ σου, αν θα γίνουν όλα όπως πρέπει, αν, αν, αν (σαν το ποίημα το Κίπλινγκ ακούστηκε αυτό). Στην κατηγορία αυτή βρίσκεται κι η Λία, που μου έστειλε το παρακάτω Mail:

Ανναστέλλα μου αγαπημένη,
Σε διαβάζω και σε θαυμάζω πολύ καιρό.

Συγχαρητήρια για τις όμορφες συμβουλές σου!
Χρειάζομαι την βοήθεια σου..

Πριν από ένα περίπου χρόνο απέκτησα το δικό μου σπίτι (5ετιας) 100τμ.
Όμως δεν ξέρω από που να ξεκινήσω να το διακοσμώ.
Το σπίτι είναι εντελώς άδειο, οι χώροι του είναι:
2 υπνοδωμάτια, ένα τεράστιο μπάνιο και σαλόνι-κουζίνα ενιαία. 70 τετραγωνικά μόνο το σαλόνι. Η κουζίνα είναι κάπως κρυφή.
Έχω τοποθετήσει στο ένα υπνοδωμάτιο το κρεβάτι μου και μια τηλεόραση και στο στο σαλόνι αγόρασα πρόσφατα την τραπεζαρία (χωρίς καρέκλες).
Και φυσικά έχω και τις απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές (κουζίνα,ψυγείο, πλυντήριο).
Αποφάσισα να ξεκινήσω από το σαλόνι. Στα σχέδια μου ειναι να φτιάξω τζάκι, μήπως πρέπει να ξεκινήσω από αυτό? 
Οι φίλοι μου λένε ότι απαραίτητος είναι ένας καναπές για να γεμίσει ο χώρος και να μην έχει αντίλαλο, μήπως όμως πριν τον καναπέ έχουν προτεραιότητα οι κουρτίνες και τα κουρτινόξυλα?
Δεν ξέρω ποιο ειναι το σωστό πρώτο βημα που πρεπει να κανω.. Θα ήθελα πολυ την γνώμη σου!!!
Έχω πάρει πολλές πληροφορίες από το internet, από βιβλία διακόσμησης και εκθέσεις σπιτιού που έχω πάει και έχω καταλήξει ότι το σπίτι των ονείρων που θα ήταν σε στυλ romantic και vintage country δηλαδή γήινα χρώματα (για αυτό διάλεξα και αυτή την τραπεζαρία).
Θα ήθελα να μου δώσεις τις συμβουλές σου.. πως να επενδύσω το τζάκι μου? Μάρμαρο? Πέτρα? Γύψινη κατασκευή?
Τι καναπέ να διαλέξω? Έχω αδυναμία στους γωνιακούς και τον εχω φανταστεί με πλάτη στη τραπεζαρία (όπως την εχω τοποθετήσει τώρα, δες φωτο) και φάτσα να βλέπει το μελλοντικό τζάκι.
Μήπως όμως του ταιριάζει απλός τριθέσιος με συνδυασμό μπερζέρα που αγαπώ πολύ?
Τους τοίχους τι χρώματα? Σκέφτομαι και την ταπετσαρία με φυσικά υλικά όπως για παράδειγμα τα τουβλάκια ή να κάνω πατητή τσιμεντοκονία.. είσαι υπέρ?
Τέλος την τραπεζαρία μου την εχω φανταστεί με καρέκλες με ψηλή πλάτη, συμφωνείς? Που μπορώ να βρώ?
 
Περιμένω με αγωνία τις συμβουλές σου..
 
Σε φιλώ και σε ευχαριστώ που με άκουσες.
lia (1) lia (2) lia (3)
 Όπως θα καταλαβαίνεις κι εσύ Λία, οι ερωτήσεις σου είναι πολλές, σημαντικές και καίριες και μέσα από ένα Blog είναι αδύνατο να απαντηθούν όλες. Ωστόσο, θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο για εσένα ώστε να γίνει μια αρχή.
Ξεκινάμε από τα κατασκευαστικά πριν προχωρήσουμε σε αγορές και λεπτομέρειες. Λέγοντας κατασκευές, εννοώ τα σταθερά κομμάτια που θα χρειαστούν, όπως το τζάκι, η επένδυσή του, τα βαψίματα. Αν η θέση του τζακιού είναι ήδη προγραμματισμένη τότε μία κάτοψη χωροθέτησης θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις ποιος είναι ο ιδανικός συνδυασμός επίπλων.
inspiration_board (1)Αντίστοιχα, αν η θέση του τζακιού δεν είναι συγκεκριμένη (λαμβάνουμε υπόψη την κατασκευή της οικίας, αν είναι σε τελευταίο όροφο, από που θα περάσει η καμινάδα ή αν καταλήξουμε σε τζάκι βιοαιθανόλης που δεν έχουμε περιορισμούς τοποθέτησης), τότε έχουμε τη δυνατότητα να ακολουθήσουμε τα γούστα και τα θέλω μας και βάσει αυτών να σχεδιάσουμε και να τοποθετήσουμε το τζάκι μας.
fireplace Σημαντικό είναι το ότι γνωρίζεις το στυλ που θέλεις να ακολουθήσεις. Αυτό σε βοηθάει στο να φτιάξεις έναν πίνακα έμπνευσης, έναν πίνακα καθοδήγησης και συνδυασμών. Το pinterest η αλήθεια είναι πως βοηθάει στο να κρατάς “ημερολόγιο” με οτιδήποτε βλέπεις και σου αρέσει.
Για να επιλέξεις χρώματα στους τοίχους, μια ιδέα για το τι θα ήθελες να βγάζει ο χώρος σου, χρειάζεται. Αφού σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις υλικά όπως ταπετσαρία ή πέτρα (δε συμφωνώ με την ταπετσαρία σε μορφή πέτρας, αν υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθεί φυσική ή τεχνητή διακοσμητική πέτρα), τότε ένα αρκετά ουδέτερο χρώμα, θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για όλους τους τοίχους ώστε να δεχθούν με ευκολία το πρόσθετο υλικό. Η απόφαση που πρέπει να παρθεί εδώ, είναι αν θα κινηθείς σε ψυχρούς ή θερμούς τόνους.
colorsΚι εδώ είναι που χρειάζεται μία γενική άποψη για το προς τα που θα κινηθούμε στα υφάσματα. Πατητή τσιμεντοκονία στους τοίχους δεν θα πρότεινα για το ύφος που θέλεις να δώσεις. Αν δεν εχεις φτιάξει την κουζινα σου, ίσως να το πρότεινα για τους πάγκους σου, με ντουλάπια σε country στυλ.
πατητη τσιμεντοκονια
Κι επειδή ρωτάς για κουρτίνες, θα σου πω ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι στην πρώτη σειρά η επιλογή τους. Αφού έχουμε ξεμπερδέψει με την επιλογή του τζακιού, μπορούμε να επιλέξουμε τα έπιπλα που θα εξοπλίσουν το χώρο μας. Αρχικά χρειάζονται οι σωστές διαστάσεις, κατόπιν το στυλ των επίπλων και τέλος τα υφάσματα σε καναπέδες και καρέκλες. Κι εδώ έρχονται κι οι κουρτίνες που είτε θα παίξουν σε ουδέτερους τόνους και στυλ είτε θα ακολουθήσουν τα χρώματα και το ύφος των υπολοίπων υφασμάτων.
inspiration_board (2)A, και τα φωτιστικά! Μην ξεχάσουμε τα φωτιστικά. Προσοχή μην παρασυρθείς από μοδάτες επιλογές και ξεφύγεις από το vintage που επιθυμείς.
lamps hanging-lights Τέλος, σχετικά με τις καρέκλες της τραπεζαρίας, αρχικά να πω ότι συμφωνώ απόλυτα με την ψηλή πλάτη.Τώρα όσο για το που θα βρεις, προσωπικά τις δίνω παραγγελία όπως και ό,τι καναπέ χρειάζεται ο πελάτης, ώστε να πετύχω τις διαστάσεις και το αποτέλεσμα ακριβώς που θέλω με το ύφασμα που ταιριάζει για τον κάθε χώρο.
vintage chic
Κλείνοντας, θα σε παρότρυνα να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό για να σε καθοδηγήσει για τη λειτουργικότητα και την αισθητική του χώρου σου, αφού βρίσκεσαι σε τόσο πρωταρχικό στάδιο. Παίρνεις προσφορές κι αποφασίζεις πως προχωράς. Και πίστεψέ με, από πείρα σου λέω πως τα χρήματα που δίνεις  τα γλιτώνεις και με το παραπάνω, από τις επιλογές που θα κάνεις και τα λάθη που γλιτώνεις, έχοντας μία βοήθεια.
Τα φιλιά μου,
Decofairy
fairy-new
Please follow and like us: