Η ψυχολογία των χρωμάτων (Μέρος Α’)

Η επιλογή των χρωμάτων στη διακόσμηση του σπιτιού μας, είναι πολύ πιο σημαντική από την επιφανειακή αισθητική που όλοι υπολογίζουμε. Το κάθε χρώμα, παίζει τον ρόλο του στην ψυχολογία αυτών που ζουν και κινούνται στον εκάστοτε χώρο. Τα χρώματα έχουν την ιδιότητα να μας εμπνέουν, να μας ηρεμούν, να μας τονώνουν, να  μας βοηθούν ακόμη και να αδυνατίσουμε. Αρκεί να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά στο χώρο μας…

…Μετά από αρκετή μελέτη, τα συμπεράσματα που έχω βγάλει και έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε πολλά sites, blogs, αλλά και περιοδικά όπως το Salve και περιοδικά διακοσμησης, έχουν ως εξής:

    • KOKKINO

 

Red

 

Το κόκκινο δημιουργεί εγρήγορση στους παλμούς της  καρδιάς και ανεβάζει την πίεση. Γι’ αυτό το λόγο θεωρείται από τα πιο κουραστικά χρώματα όταν το συναντάμε σε μεγάλες δόσεις σε ένα χώρο. Πρόκειται για ένα χρώμα που, λόγω της ιδιαιτερότητάς του, είναι απολύτως απαγορευτικό για υπνοδωμάτια και χώρους μελέτης. Εάν είναι το αγαπημένο σας χρώμα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε σημεία που δεν το κοιτάζετε συνεχώς (π.χ. πίσω από το κεφαλάρι του κρεββατιού). Είναι ιδανικό για χώρους που χρειάζονται ενέργεια, όπως τα playrooms, τα χωλ, οι σκάλες και οι κουζίνες. Πρέπει να το αποφεύγουμε φυσικά σε σπίτια που βρίσκονται υπερενεργητικά παιδιά και νευρικά άτομα.

 

  • ΡΟΖ

Pink

 

Στους τόνους του κόκκινου συγκαταλέγεται και το ροζ. Καθαρά κοριτσίστικο χρώμα, ιδανικό για παιδικό υπνοδωμάτιο (κοριτσιού), είναι ίσως το χρώμα στο οποίο αντιδρούν περισσότερο αρνητικά οι άντρες. Προσδίδει υγιεινή και  καθαριότητα,άρα είναι καλό χρώμα για το μπάνιο. Εύκολα συνδυάζεται με μωβ, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χώρους ενηλίκων, χωρίς να θυμίζει μωρουδίστικο δωμάτιο. Μην το χρησιμοποιήσετε σε χώρους εστίασης και καθιστικού. Το ροζ, εκτός από το ότι δείχνει άτομα με ευαισθησίες, ενισχύει τις ευαισθησίες αυτές όταν συναντάται σε μεγάλες επιφάνειες.

  • ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

orange

 

Το πορτοκαλί δημιουργείται από το συνδυασμό των δύο πιο δυνατών χρωμάτων, του κόκκινου και του κίτρινου, και κρατάει την ενεργητικότητά τους μέσα από το ζεστό αποτέλεσμα που προσδίδει. Είναι ίσως από τα πιο “αστεία” χρώματα και δύσκολα το συναντούμε σε κύριους χώρους κατοικιών. Είναι το ιδανικότερο χρώμα για τραπεζαρίες, αφού λειτουργεί θετικά για την όρεξη και βοηθάει στην πέψη. Το πορτοκαλί πρέπει να χρησιμοποιείται σε εργαστήρια και παιδικά ή εφηβικά δωμάτια, γιατί ενισχύει τη δημιουργικότητα, τις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντα. Αν το χρησιμοποιήσετε στο καθιστικό σας, οι καλεσμένοι σας θα είναι σίγουροι ότι χαίρεστε την παρέα τους, αφού έχει την ιδιότητα να εκπέμπει αισθήματα φιλοξενίας και εμπιστοσύνης. Ένας πολύ δυνατός και παράλληλα θυληκός συνδυασμός είναι το πορτοκαλί με το φούξια και λίγες δόσεις κόκκινου. Δίνει έναν ανατολίτικο αέρα στο χώρο, και δείχνει άτομα που δεν φοβούνται να ρισκάρουν.

 

  • ΚΙΤΡΙΝΟ

Yellow

 

Το κίτρινο ενεργεί όπως το κόκκινο στο θέμα της τόνωσης και της διέγερσης. Ανεβάζει την κινητικότητα και ενεργοποιεί τους μύες, για λιγότερη διάρκεια όμως απο ότι το κόκκινο. Έχει παρατηρηθεί μάλιστα, ότι σε ένα δωμάτιο βαμμένο κίτρινο, ένα μωρό κλαίει περισσότερο, και τα ζευγάρια μαλώνουν ευκολότερα. Χρησιμοποιήστε το για να ζωντανέψετε ένα σκοτεινό δωμάτιο ή για να ενισχύσετε την ενέργεια όπου χρειάζεται, όπως σε ένα προσωπικό γυμναστήριο, σε μία κουζίνα ή στο καθιστικό σας.

….συνεχίζεταιParis exclusive escortкрасноярске в микрозаймы круглосуточноenglish arabic translation

2 thoughts on “Η ψυχολογία των χρωμάτων (Μέρος Α’)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.